Fredashop

Snus historia

Snus historia
Snusen föddes när svensken på 1700-talet kom att blanda tobaksblad med salt och vatten och sedan lägga det under läppen. Resan upp till det blåser sig från Karibien till den franska domstolen och sedan som en brand i Europa som det senaste modet. Här kan du läsa mer om snushistoria, från 1500-talet till idag.

1400-1500: Tidig historia av snus
På ön Hispaniola (nuvarande Haiti) i Karibien kom européerna först i kontakt med tobak. Det var i oktober 1492 när Columbus och hans män landade på ön. På stranden mottogs de av infödingar som förde gåvor. De fick några torra löv, som de infödda ansåg mycket värdefulla.

Munk Ramon-panelen kom i kontakt med föregångaren av snus i 1497, när han åtföljde Columbus andra resa till Amerika. Han såg sedan indianska präster som tog upp ett pulver i näsan genom ett gaffelformat rör. Enligt forskarna består pulvret inte enbart av tobak, men själva snusen var viktig för tobaksbruk när den introducerades i Europa.

Spanska och portugisiska sjömän tog tobaksfabriken till Europa. Läkarna i Lissabon började använda örten för medicinska ändamål i mitten av 1500-talet. De trodde att det skulle kunna bota syfilis och cancer bland annat. Tobaken de odlade i sina trädgårdar.

Jean Nicot
Jean Nicot, fransk ambassadör i Lissabon och vars namn Linné används för det latinska växtnamnet Nicotiana tabacum, är av stor betydelse för utvecklingen av snusanvändning.

Nicot kom i kontakt med tobaksfabriken på 1560-talet, som sedan odlades i Lissabons trädgårdar och blev så upphetsad att han tog några tobaksväxter hem till Paris. Det sägs att Nicot, när han lärde sig att den franska drottningen Katarina de Medici plågades av kronisk huvudvärk, rådde henne att smulta tobaksblad och dra in pulvret i näsan. Drottningen följde receptet och huvudvärken försvann. Mirakelhärdningen gjorde snabbt snus populär i franska domstolskretsar.

1600-1700: Snuset kommer till Sverige
Eftersom Paris var modell för alla europeiska domstolar, var det inte länge innan vi använde lukt snus i övriga Europa. Första gången snus nämns i Sverige är 1637. I ett tulldokument kan man läsa att snus infördes i Sverige från Borgå i Finland.
Under 1800-talet blev användningen av luktsnus ett måste bland aristokratiens damer och herrar. En fin 1700-talets herrmans utrustning var en snuslåda. Det ska vara dyrt och hanteras med noggrant reglerad elegans. Lådorna var små mästerverk av guld, silver eller andra värdefulla material och blev snabbt en av de mest populära presenterna.

1700-talet blev den svenska tobaksindustrins genombrottstid. Tobak odlades i Skåne, Gränna och Alingsås där fadern till potatisen Jonas Alströmer började tobaksodling i stor skala. I slutet av 1700-talet odlades tobak i cirka 70 svenska städer.

Snuset av snus
Den franska revolutionen innebar slutet på överklassen som använde den traditionella luktsnusen. Under Napoleon, som var en stor prickskytt, fick snus en tillfällig ökning, men efter hans fall blev det föråldrat, kanske till och med politiskt äventyrligt, att hålla fast vid snuffning. Snuset kom ur modet och bourgeoisin, som nu kom till makten, gick över till rökning cigarer.

1800: Nya snusvanor
I Sverige sammanföll den politiska utvecklingen med en förändring av de faktiska snusvanorna. I början av 1800-talet, kanske lite tidigare, gick svenska konsumenter för att sätta in en prill under läppen. Många bönder som hade sin egen tobaksodling gjorde sin egen snus. Tobaken de målade i sina kaffekvarnar eller självklippta sniderier.

1800-1900: Snus tillverkare
Under 1800-talet började tillverkarna producera lokala sorter av fuktig snus. Några kända leverantörer var Petter Swartz med Red Lacket och J.A. Boman med General Snus. Det största varumärket var dock Ettan, Ljunglöfs Ettan.
Jacob Fredrik Ljunglöfs fabrik på Badstugatan, idag Sveavägen i Stockholm, har sina rötter i ett tobaksbolag grundat omkring 1695. Jacob Fredrik Ljunglöf tog över företaget 1822 och gjorde det till ledande snusfabrik i Europa och världen.

Nästan alla svenska snusproducenter i 1800-talet hade i sitt sortiment en snus No: 1, No: 2 och No: 3, som utsåg olika egenskaper. Ljunglöf lanserade dock sin 1: a som en rikstäckande kvalitetsprodukt och lyckades. Ljunglöfs Ettan blev ett populärt koncept. Idag är det fortfarande ett av Sveriges största märken och står för cirka en femtedel av all snusförsäljning i Sverige.

Amerika
Så lite som mer än en miljon svenskar migrerade över Atlanten från 1846 till 1930, tog de med sig sina svenska tullar och tullar, inklusive traditionen för sniffing. Snusen var så vanligt att huvudgatan i de svenska kammarekvarteren kallades Snus Boulevard av amerikanerna. Snus var en av svenskarnas kännetecken.

Monopol införs
I början av 1900-talet behövde svenska staten pengar för försvar och för den första pensionsreformen. Pengarna skulle komma från tobak. Efter 250 års paus infördes ett nytt tobaksmonopol 1915. Det utövades av aktiebolaget AB Svenska Tobaksmonopolet.

Snusningen ökade snabbt och nådde rekordnivån år 1919, då 7 000 ton snus såldes. Sverige hade en befolkning på 6 miljoner människor, vilket innebar en konsumtion på 1,2 kg / capita.

Under de följande åren minskade tobaken till förmån för andra tobaksprodukter, särskilt de allt populärare cigaretterna, som blev en del av den amerikanska trenden efter andra världskriget.

1970 fram till idag: en succeshistorie
Tobak började bli mer populär i slutet av 1960-talet, då hälsorisker i samband med cigarettrökning noterades i flera rapporter. Under 1970-talet introducerades den första delen av snus, ett viktigt steg för snusen att nå en bredare publik. Sedan dess har försäljningskurven pekat uppåt.